Tuesday, June 29, 2010

Hotel Ardellia, Bandung

welcome to Hotel Ardelia, Bandung.. ini lah tempat penginapan kami sepanjang percutian kami ke Bandung..hotel ini tiada bintang tapi amat selesa..hotel ini cuma ada 18 bilik sahaja, tiada lift dan cuma ada tangga..rate dia flexi, dan memang sesuai untuk kita orang yang berbudget..:)

rate yang kami dapat masa tu untuk 4 hari 3 mlm..dan tiada tambahan sekiranya guest kat bilik itu lebih daripada 2 orang, mcm kami ni kan..:D

rabu &khamis : 235 ribu (price for 1 nite)
jumaat : 250 ribu (sebab jatuh pada ari weekend)
total : 720 ribu

murah kan, harga untuk bilik twin sharing termasuk bfast sekali..tapi bfast dia bukan buffet..dia akan hantar kat bilik untuk setiap kali bfast, dan tdapat 2 menu untuk dipilih..menu setiap ari akan bganti..dan kalau nak xtra bfast cuma tambah 15 ribu..

kat kamar tidur ada disediakan tv, mineral water dan cerek air bserta gelas, dan setiap hari h/keeping akan bersihkan bilik..ganti air mineral..dan boleh mintax xtra pillow(FOC) yer..siap ada shower utk air panas,huh..ye la kan, bandung agak sejuk berbanding Malaysia..tapi kena make sure, tiap kali korang nak kuar dari hotel utk bjalan, bshopping...kena sediakan air mineral dlm beg!even kat sana sejuk, cuaca dia adalah kering..kena minum air banyak..kalau tak tahan korang boleh deman atau sakit tekak..macam kita orang bertiga..sobb..sobbb...sobb..sedey tau bila time shopping korang sakit tekak atau demam..


ni sofa yang ada kat depan bilik kita orang, betul2 kat depan pintu..so boleh la kalau nak melepak kat cni bila ada masa laapng, tapi serius memang tak sempat nak lepak kat ctu pun, coz bila balik ke bilik je cnfirm da malam dan dah penat..tak larat lorr nak melepak..kat hotel ni ada wiFi yer, jangan memain..even hotel ni tadaa bintang, tapi still ada wiFi..:)

yang ni gamba kat lobi, simple jer..lobi ni agak kecil dan dekat ngan kafe..tapi kita orang tak penah makan kat kafe tu, so tak tahu la rasa masakannya..:)
siap ada kolam ikan ye kat lobi ni..memang chantek, staff dia pun baik dan memang berbaloi la kalau duk kat cni..layanan memang sangat baik dan hotel ni bersih..tapi kalau nak stay kat cni, kena pastikan bawa iron coz dia x provided..tapi korang leh mintax h/keeping tolong ironkan..price dia pun okies..murah dan memang sesuai untk kita orang..

ni menu utk bfast kita masa ari ptama stay kat ctu, ada pilihan sama ada nak amik bubur nasi+ayam atau roti bakar..dan kita mengatal lak nak cuba roti bakar..dan ini lah rupa roti bakar kat ctu..huhu....kita ingatkan roti bakar dia sama ngan roti bakar kat cni, tapi berbeda amat..roti dia mcm roti buger..dan rasanya betul2 mcm buger..huhu..


NoTe: trip untuk ari kedua akan menyusul yer..:D


10 comments:

Anonymous said...

hahahaha.. mintak roti bakar dpt burger 'd bakar' ahaks.. ;p

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

hi, salam kenal..
i tgk sebey port² menarik kt jakarta..
awak, kalo convert duit mesia, wape kos pernite ek?
huhuhuhu, tgk riburiban pernite tu takooot nak pi.. matiii!!!
hihihi

lien said...

hye..salam kenal gak..:)
duit sana 1 ribu lebik kurang RM0.362/0.363 sen jer..
kiranya untuk satu mlm bagi 2 orang cuma dlm average 83 jer..
bila nak p sana??

wan said...

salam....sorry mencelah...
sy plan k pegi bandung lg 3 mggu..
wife sibuk nk g shoping...

nk tanya sket, hotel yg awak stay ni dekat dgn tempat shoping ke??

pengangkutan & makanan susah tak nk carik??

lien said...

wsalam...
hotel ni takde la dekat sangat dengan tempat shopping..dlm 15 minit gak laa..
ada angkut2 kat ctu..tapi better amik supir..
senang ckit nak bjalan ke mana2 ngan ngangkut barang sekali..
makan kat ctu jgn risau..byk gler..hampir kesemuanya halal coz kat bandung kawasan islam..
selamat bercuti yer & selamat menghabiskan duit..;p

p/s: kalau nak numbe pak supir, saya bole bagi..:)

wan said...

nak no supir...
brp cost dia?
estimate kalo nk pegi hotel ke FO & tmpat makan shj..
makanan pn dgr citer xmahal sgt kan..
err...tqsm.!

lien said...

cik wan..
ni numbe pk supir..
+6285861952129 (pak hardy)..
rate dia kira ikut hari..
satu ari untuk skitar bandung dlm 400 ribu..

mitzest said...

hye sys,

sy nak ke bandung bulan depan mcm mana yea nak book hotel ardellia ni..
tQ :)

lien said...

hye mitzet..

orang tak pasti sangat pasal boking ni coz, supir yg tolong bookingkan..tapi kalau nak try boking sendiri leh g reserve online kat web dia http://www.ardellia-hotel.com/web/reservation.php

Selamat bercuti..:))

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.