Wednesday, September 19, 2012

1st day di Medan- Berastagi

Hello ChenTa!!

last week kita g berada di Medan..!!wit me office mate, mcm tahun lepas jugak pergi bertiga..tapi ada pertukaran orang di situ..ingat kita tak dapat pergi coz problem masa nak g renew buku merah ari tu..huhuh..number kat Jabatan Imegresen abis ok,3 hari pergi imegresen, nasib la ada orang tolong..huhuh, finally dapat gak wat buku merah..kalau tidak harus la meroyan kat ctu..hohoh:))

flite kami 12hb, dlam kul 1.35 pm gtu..tapi delay dalam 15 minit.shuld be ok kan..tak lama pun..lagi pun pjalanan dalam 45 minit jer..tak sampai xctually..dlm 35 minit gtu, laju kan..hohoh..makan dlam flite pun tak sempat abis..:p

ni 1st trip kita orang tak book lansung hotel..book pak supir je, hotel walk in okey..berani berani je, sebab bukan hari cuti kat sana kan lagi pun bole pilih hotel yang dalam budget..almaklum la kami kan back packer..pak supir pun booking guna fb..:))

Airport medan adalah kecik, kuar dari tempat luggage terus nampak jalan..hohoh..jadik takde la jauh sangat kita orang kena bjalan kan. sampai airport terus nampak bapak Supir, Muda lagi yer..dlm 28 tahun gtu..hohoh, tapi sangat kelakar bila pak supir tu nak tolong bawak luggage me member tak nak bagi, coz takut kena bayar..hahaha, coz  kat ctu akan ad ramai orang yang akan offer tolong bawak kan luggage..tapi pepaham yer, kena bagi upah okey..:))

Teksi atau driver pun ramai, kena pandai2 pilih kalau takder boking pak supir..

sampai2 terus laju2 cari lunch..kat sana lewat sejam dari cni yer..Ni antara menu lunch kita orang , bihun sup ayam..bihun bakso bola tenis..bakso tu memang besar bola tenis yer..pic air tak amik..hohoho..total dalam Rp 97000 untuk makan 3 orang dan 4 air jus..murah??Tapi ya ampunnn...sup dia sangat sedap!!!tak ingat nama kedai tu, tapi kedai dia memang ad tulis spesel bihun sup ayam kg..:))



pas lunch terus g Barastagi, mahu cari hotel di ctu kan!! pjalanan dlm 2 jam gtu, sampai dlm kul 5.30 pm waktu sana..seriously pmandangan sangat chantek mcm ad di cameron!! pilihan hotel, harus la ad wifi..tv..selesa..air panas dan murah..:))

survey dlam 3 hotel je, 1st hotel suvey kat Green Garden Hotel, tiada wifi..rege dlam Rp400k semalam..extra surcaj untuk 3rd person..tak menepati piawaian, mahal..huhuh..T_T

2nd..rumah penginapan biasa..tapi murah ckit dari Green Garden..rege dlam Rp275k, extra surcaj utk 3rd person. wifi ada kt lobi saja dan limit sehingga kul 10 pm.. ad anjing sekitar penginapan tu..tapi jangan risau..nggak diganggu..dan owner ad lah muslim..anjing tu chomel okey..mcm anak serigala, dan yang ini pun tak moo..

last, kita orang g tgh pekan ckit..rumah penginapan ni kawan kepada pak supir, kira partner la..baru lagi dibina rasanya, ad wifi 24 hours, air panas, tv dan view sekeliling adlah chantek bangat..rege dlam Rp250k takde bekfes..takde surcaj utk xtra person kecuali kalau mintak xtra bed.kita orang request extra pillow ngan selimut yer..sebab ctu sejuk sangat, ad disediakan selipar di dlam bilik..tapi takde mineral water, kalau mahu air bole mintak.


kami duk di sini..puas hatiey la dengan rege bilik, lagi pun kami hanya semalam duk kat cni esok nya sudah mahu ke Parapat dan Samosir island.

Berhadapan dengan Sinabung Hills..rege hotel ni tak tahu, tapi mcm meriah jer..:))


Bunga sekitar hotel..










pas check in harus g dinner, shopink jap..ahaksss, shopink kat pekan tu jer, ingat just nak cari sandal member jer..coz kaki dia melecet..pakaaaiii heeellll okey g medan!! mampu???dapat shopink ckit,hukhuk..baju sejuk kat ctu murah..mula pergi sana, kata taknak shopink..nak jejalan je..duit pun tukar ckit..tapi hakikatnya mana mungkin!!rambang mata..itu baru kat Barastagi, lum pasar ikan..lum samosir..toba..hukhukk..:))

Dinner nasi padang rasanya mlm tu..hidang banyak2 pastu just amik yang kita nak..sedap..bole tahan, tapi yang penting halal..awal2 da bagi tahu pak supir, kami nak cari makanan yang halal!!hohoh..rege pun dalam Rp150k gtu untuk 4 orang makan..pas dinner cari jagung bakar pulak..hohoh..harus la kan, da tempat sejuk kena la makan jagung bakar yang panas2 gtu..baru la feling2..:))

Balik bilik..pengsan!!!Esok awal pagi da nak jalan jauh kan..

Trip ke Toba- Parapat-Samosir nanti yer..

oppssss...lupa, surcaj untuk pak supir adalah Rp400k untuk sehari..:))

Wit luv..




13 comments:

Pyot Ahmad said...

Der contact no supirnye?

Fisha said...

Boleh kongsi no contact supir? Tkasih.

lien said...

fisha, ni contact nya..

ridu_hutahaean@yahoo.com
Mobile: +6281396654380

p.s: en. Pyot Ahmad, maaf lamabt bg contact number..

Fisha said...

Terima kasih. Insya- allah saya akan ke Medan 24-26 Mei 2013 secara budget juga.

lien said...

selamat bercuti dan slamat bershopink..:)

Fisha said...

Saya dah email supir. Mahal pula Ridu minta RM600 untuk transport 3 hari 2 mlm tidak termasuk penginapan dan makan. Medan-Berastagi-Samosir-Medan :(

Berapa dia caj Lien tempohari? Berapa hari dan berapa malam?

lien said...

Masa tu kami kena 400 ribu.. Dlm 120 shari.. Fisha berapa org?3 hari 2 mlm sempt ke nak g samosir.. Ri tu kami 4 mlm 3 hari itu dpt smlm je kt samosir.. Tanya pak ridu skali dengan tiket feri ke samosir ke?hotel tkpe.. Bole mintak dia sugest hotel murah..

Hawa Adam said...

boleh dpt number hotel tu tak??? ker nak kena call supir tu tya kan number nya....

lien said...

Hawa,

sorry takde numbe dia..yg kt pic tu pun tak berapa clear..bole minta dengan supir tu..:)

http://hotelmurahdiskon.com/ said...

Papannya lucu juga ya, sudah ditulisan "Hotel" di atasnya masih ada tulisan "Penginapan"

Anonymous said...

kak jika butuh kereta sewa kat medan bisa hubungi
http://medanstarrentacar.com/

drivernya bagoss..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1